2013 Oscars-What's there to know? PLENTY

I'm totally taking this from the Chicago Tribune.This sucker was hard even after the fact. Perhaps if I'd watched then not.

 
 
 
 
 
 
"Are you ready to tussle with this formidable Oscar quiz?
Argo knock yourself out."


REALLY MUCH OF THIS QUIZ IS HISTORICAL.
So how well-stocked is your Oscar trivia bank? Find out?
 
 
 
 
1Adele's "Skyfall" could become the first best song winner for a James Bond theme. Which one of the following was not a best song nominee?

A. Goldfinger

B. Live and Let Die

C. Nobody Does It Better (The Spy Who Loved Me)

D. For Your Eyes Only

 
 
 
 
 
 
 
2  Oscars host Seth MacFarlane could win a statuette for best song; he co-wrote "Everybody Needs a Best Friend," from "Ted." Who is the only person to win an Oscar the same year he was a host?

A. Sammy Davis, Jr.

B. Jack Lemmon

C. Steve Martin

D. David Niven

3  Emmanuelle Riva ("Amour"), 85, and Quvenzhane Wallis ("Beasts of the Southern Wild"), 9, are, respectively, the oldest and youngest best actress nominees ever. Who are the oldest and youngest best actor nominees ever?

A. Henry Fonda and Mickey Rooney

B. Richard Farnsworth and Jackie Cooper

C. Clint Eastwood and John Travolta

D. Peter O'Toole and Justin Henry

4 Who of the following nominated actresses had her first credited movie or TV role at the youngest age?

A. Sally Field

B. Anne Hathaway

C. Helen Hunt

D. Jennifer Lawrence

 
5 "Argo" is considered a best picture favorite despite director Ben Affleck not being nominated. Which is not one of the three movies to win best picture without a director nomination?

A. "Cimarron"
B. "Driving Miss Daisy"
C. "Grand Hotel"
D. "Wings"
6 Affleck won the Directors Guild of America feature-film award despite the Oscar snub. Three of these directors won the DGA honor but not the Oscar in the same year. Which one did not?
A. Francis Coppola
B. Ang Lee
C. Martin Scorsese
D. Steven Spielberg
7 Some speculate that "Argo" could win best picture and no other Oscars. What was the last best picture winner to take home only that award?
A. "Chariots of Fire"
B. "The Greatest Show on Earth"
C. "Mutiny on the Bounty"
D. "Grand Hotel"
8 As an "Argo" producer, George Clooney became the second person to have been nominated for best picture, director, screenplay and actor. Who was the first?
A. Warren Beatty
B. Charlie Chaplin
C. Robert Redford

 
 
 
 
9 True or false:

If Daniel Day-Lewis is awarded best actor for "Lincoln," he will become the first person to win an Oscar for playing an actual U.S. president. (Well, we know he was...)

A. True

B. False

10 Which president has not previously been portrayed in an Oscar-nominated performance?

A. John Quincy Adams

B. Harry S. Truman
C. Richard Nixon

D. John F. Kennedy

11 Which actor has been nominated twice for playing U.S. presidents?

A. Anthony Hopkins

B. Frank Langella

C. Raymond Massey

D. James Whitmore

THERE ARE NINE MORE QUESTIONS FROM THE CHICAGO TRIBUNE'S POST.

I felt as though I was back in school with a pop-quiz.
See the answers below for these 11 and see how you do on the others back at the Chicago Trib.
----------------------------------ANSWERS---------------------------------

1. A

2. D

3. B

4. C

5. A

6. C

7. C

8. A

9. A

10. D

11. A

My recommendation for the holidays!

Back to Top